Tuesday, July 27, 2010

Karangan Contoh

Karangan contoh

Gejala penerokaan hutan secara haram semakin berleluasa sejak akhir-akhir ini. Bincangkan kesan-kesan penerokaan hutan secara haram terhadap masyarakat dan negara ini.


Penerokaan hutan secara haram merupakan isu yang sering menjadi buah mulut masyarakat sejak akhir-akhir ini. Hal ini telah membangkitkan kebimbangan dalam kalangan pencinta alam dan juga masyarakat secara keseluruhannya. Pihak berwajib telah melaksanakan pelbagai usaha untuk memastikan penerokaan hutan secara haram dapat dibanteras hingga ke akar umbi. Namun demikian, sehingga kini belum ada jalan penyelesaian yang konkrit untuk memastikan kawasan hutan negara ini tidak diceroboh oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Sesungguhnya penerokaan hutan secara haram sudah pasti akan meninggalkan pelbagai kesan terhadap masyarakat dan negara.

Antara kesan yang paling ketara yang disebabkan oleh penerokaan hutan secara haram negara akan kehilangan hasil kayu balak akibat dicuri oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Hasil kayu-kayan merupakan sumber pendapat negara yang lumayan. Negara kita mempunyai pelbagai spesies kayu yang tinggi nilainya. Contohnya, kayu cengal dan meranti merupakan dua spesies kayu yang terdapat di kawasan hutan negara ini. Kayu jenis ini kini amat sukar didapati kerana telah dicuri oleh pihak pembalak haram yang mementingkan keuntungan peribadi semata-mata. Pihak ini tidak ubah seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing. Golongan peneroka haram ini tidak berhati perut dan sanggup meneroka kawasan hutan tanpa memikirkan kesannya terhadap orang lain. Mereka juga tidak langsung memikirkan kesan perbuatan mereka terhadap alam sekitar kita yang semakin terancam. Jadi, penerokaan hutan secara haram akan menyebabkan negara kehilangan hasil kayu yang banyak.

Kesan yang seterusnya ialah alam sekitar akan tercemar akibat penggondolan kawasan tadahan hujan. Alam sekitar merupakan khazanah yang sangat berharga kepada manusia. Alam sekitar yang terjaga membawa banyak kebaikan pada setiap makhluk di dunia ini. Dengan pengekalan alam sekitar keseimbangan alam akan terus lestari dan kehidupan makhluk sejagat akan sejahtera. Penggondolan kawasan tadahan sudah pasti akan menjejaskan alam sekitar. Tumbuh-tumbuhan yang menjadi benteng pertahanan alam musnah akibat aktiviti penggondolan hutan yang berfungsi sebagai kawasan tadahan hujan. Hal ini tidak ubah seperti meletakkan garam pada luka. Alam yang semakin terancam sudah pasti menjadi lebih parah dengan aktiviti penggondolan kawasan tadahan ini. Oleh itu, penerokaan hutan secara berleluasa menyebabkan alam sekitar tercemar.

Penerokaan hutan secara haram juga akan menyebabkan banjir kilat di kawasan-kawasan hilir sungai yang rendah kedudukannya. Banjir kilat ialah bencana alam yang berlaku secara mendadak. Biasanya banjir kilat akan mendatangkan kesusahan pada masyarakat kerana bencana ini berlaku secara tiba-tiba, justeru usaha menyelamatkan diri dan harta benda hampir mustahil. Akibatnya bencana seperti ini akan mengakibatkan kematian dan kehilangan harta benda yang banyak. Lebih buruk lagi, kawasan yang sering dilanda banjir kilat terletak di kawasan hilir sungai yang rendah kedudukannya. Sebagai contoh Lembah Kelang merupakan kawasan pamah yang sering dilanda banjir kilat akibat kerja-kerja penerokaan hutan di bahagian hulu. Oleh sebab itu, penduduk di Kuala Lumpur sering menerima tempias apabila berlaku hujan lebat di kawasan tanah tinggi. Hal ini tidak ubah orang lain yang makan nangka, orang lain yang kena getahnya. Oleh yang demikian, jelaslah penerokaan hutan akan menyebabkan banjir kilat yang serius.

Akhir sekali, penerokaan hutan secara haram juga akan menjejaskan habitat haiwan yang dilindungi oleh kerajaan. Hutan merupakan habitat semula jadi bagi kebanyakan haiwan liar. Habitat ini menjadi tempat binatang-binatang mencari makan, berlindung, dan membiak. Keadaan ini akan memungkinkan spesies haiwan berkenaan terus wujud dan dapat disaksikan oleh generasi manusia yang akan datang. Haiwan yang dilindungi ialah haiwan yang semakin pupus dan sukar ditemukan. Antaranya ialah gajah, tapir, beruang, harimau, dan pelbagai jenis haiwan lain. Jika kerajaan tidak mengambil langkah untuk melindungi haiwan ini, ada kemungkinan haiwan-haiwan berkenaan hanya tinggal nama sahaja, sama keadaannya seperti yang berlaku terhadap dinosaur. Penerokaan hutan yang rakus akan membantutkan usaha murnia kerajaan umpama yang dikejar tak dapat yang dikendong keciciran. Jadi, tidak dapat dinafikan bahawa penerokaan hutan secara haram akan menyebabkan habitat haiwan terjejas, sekali gus mengancam kelangsungan hidup haiwan-haiwan yang dilindungi.

Kesimpulannya, penerokaan hutan secara haram dan tidak terancang akan memdatangkan banyak keburukan pada manusia dan alam sekitar. Oleh itu, semua pihak mestilah menggemblengkan tenaga dan buah fikiran untuk memastikan gejala ini dapat diatasi dengan segera bak kata pepatah yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing. Jika tidak, generasi akan datang tidak akan menikmati keindahan alam dan mengenali spesies haiwan yang ada sekarang. Komitmen dan kerjasama semua pihak sudah pasti akan mewujudkan negara Malaysia yang hijau dan harmoni.

670 perkataan