Sunday, October 2, 2011

Persoalan-persoalan dalam novel Kabus di Perbukitan

1. Persoalan tentang hubungan istimewa antara saudara kembar. Faridah dan Rahayu mempunyai hubungan yang istimewa walaupun mereka terpisah akibat perpecahan keluarga.


2. Persoalan tentang identiti bangsa tidak akan hilang walaupun telah lama meninggalkan tanah air. Faridah tetap menjaga jati dirinya sebagai seorang Melayu walaupun tidak kembali ke tanah air selama 25 tahun.

3. Persoalan tentang takdir Tuhan mengatasi segala-galanya. Azrul merancang untuk mendirikan rumah tangga dengan Rahayu tetapi tidak kesampaian apabila Rahayu meninggal dunia akibat penyakit lukemia.

4. Persoalan tentang kegiatan ekstremis yang mendatangkan masalah kepada masyarakat. Mohamed Attar merupakan seorang ekstremis yang cuba mempengaruhi Benny agar ikut serta dalam perjuangan jihadnya.

5. Persoalan tentang kesederhaan orang Melayu dalam apa-apa sahaja tindakan dan perlakuan. Haji Awang dan Ustaz Hassan Syukri sentiasa bersikap sederhana dalam menyemarakkan syiar Islam.

6. Persoalan tentang bidang pertanian yang sangat penting dalam ekonomi sesebuah negara. Datuk Azrul berjaya dalam hidupnya walaupun menceburkan diri dalam bidang pertanian selepas menamatkan pengajian di UPM.

7. Persoalan tentang kewujudan aspek bawah sedar dalam kehidupan manusia. Faridah mengalami peristiwa yang aneh sepanjang koma akibat kemalangan jalan raya. Dia seolah-olah kembali ke zaman penjajahan di sebuah lokasi yang misteri.

No comments: