Friday, August 5, 2011

Baca petikan cerpen di bawah dengan teliti, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri.


Hutan Rimba

Dahulu Pak Tua meninggalkan kampung leluhurnya kerana di sana sudah tidak ada lagi mata pencarian yang memberi pulangan yang lumayan.

“Seharusnya aku mengambil pengajaran daripada petaka yang melanda perairan kampungku.” Sesal Pak Tua semakin menghimpit dada. Begitulah yang terjadi kerana tidak adanya kesedaran alam sekitar. Pak Tua ikut terlibat dalam pemusnahan hidupan laut di kampungnya. Lantaran ingin mendapat tangkapan yang lumayan, Pak Tua dengan beberapa orang rakan nelayan sering menggunakan bom buatan sendiri untuk mendapatkan ikan yang banyak.

“Kami tidak sedar bahawa perbuatan kami itu telah memusnahkan terumbu karang dan hidupan laut yang lainnya. Terumbu karang tempat kehidupan plakton yang merupakan makanan ikan. Terumbu karang yang memakan masa jutaan tahun untuk membesar, dengan sekali lempar saja telah ranap oleh letupan bom buatan sendiri.” Terasa dada Pak Tua juga bagai ikut meletup bersama terumbu karang itu. Rasa sesal itu amat menyesakkan dada. Hidung Pak Tua kembang kempis menyedut udara yang terasa amat payah untuk dihirup. Terketar-ketar jemarinya mengurut dada untuk mengurangkan kesesakan yang semakin menyeksa.

Setelah kehidupan di kampung semakin susah kerana tangkapan sudah agak berkurangan, Pak Tua pun membawa diri ke negeri ini. Pak Tua harap di sini nanti dia boleh mengubah kehidupannya. Ternyata nasibnya memang berubah. Pak Tua bukan hanya mampu mendapatkan rezeki yang berlimpah, tetapi juga mampu membina rumah tangga dan memakmurkan kehidupan keluarganya.

1. Apakah yang dimaksudkan dengan ungkapan memberi pulangan yang lumayan seperti yang terdapat dalam petikancerpen di atas? [2 markah]
..........................................................................................................................................................

2. Pada pendapat anda, mengapakah manusia wajar menjaga kesejahteraan alam daripada dicemari? [3 markah]

...........................................................................................................................................................

3. Nyatakan dua pengajaran yang terdapat dalam petikan dan dua pengajaran yang terdapat dalam cerpen. [4 markah]

................................................................................................................................................................No comments: