Friday, July 24, 2009

Tips untuk Menjawab Soalan Novel Komsas

Soalan novel Komsas merangkumi 15 markah. Banyak tu! Jadi anak-anak perlu memastikan agar anak-anak mendapat markah tinggi. Salah satu cara untuk menguasai bahagian ini adalah dengan mengingati beberapa peristiwa penting dalam novel. Sekurang-kurang anda perlu ingat DUA peristiwa penting. Hal ini demikian daripada peristiwa tersebut, berbagai-bagai soalan dapat dijawab.

Sebagai contoh, peristiwa Hilmi sedang sakit tenat di hospital (Novel Konserto Terakhir) dapat digunakan untuk menjawab pelbagai bentuk soalan. Antaranya termasuklah soalan tentang latar, nilai, persoalan, perwatakan, pengajaran, dan sebagainya. Jika soalan tentang latar anda gunakan latar wad hospital sebagai jawapan, jika soalan tentang nilai, ketengahkan nilai kasih sayang atau nilai keinsafan wataknya. Soalan tentang pengajaran juga dapat digarap melalui peristiwa tersebut. Malah apa-apa sahaja soalan dapat dijawab dengan berdasarkan peristiwa yang sama.

Jika novel Julia, ambil peristiwa pertemuan Julia dengan Jun di tanah perkuburan sebagai peristiwa utama. Banyak perkara yang dapat diambil daripada peristiwa tersebut seperti nilai kasih sayang, latar tempat, pengajaran, perwatakan Julia, dan lain-lain.

Begitu juga dengan novel-novel lain. Yang penting anda kaji peristiwa tersebut dengan mendalam dan ingat butir-butirnya dengan baik. Selamat maju jaya!

No comments: