Sunday, February 6, 2011

Persoalan-persoalan dalam novel Kembara Amira

i. Persoalan tentang kepakaran kaum wanita dalam bidang-bidang profesional. Profesor Zaidah mengetuai projek cari gali arkeologi di Bukit Mat Raya.


ii. Persoalan tentang penggunaan masa cuti dengan cara yang berfaedah. Amira bersama Jacinta ke Bukit Mat Raya membantu ibunya, Profesor Zaidah yang mengetuai cari gali bahan artifak yang tinggi nilainya di samping memastikan kehijauan hutan dikekalkan daripada pembalakan dan pengusaha cari gali emas.

iii. Persoalan tentang sikap seorang anak yang tidak dapat menerima hakikat kehadiran ibu tiri. Jacinta tidak dapat menerima kenyataan yang ayahnya kahwin semula.

iv. Persoalan tentang kehebatan orang asli dalam ikhtiar hidup dan kelangsungan hidup di hutan. Itai dan Tau dapat menggunakan herba sebagai ubat-ubatan yang mujarab.

v. Persoalan tentang sikap prihatin dan kesanggupan menghadapi cabaran untuk menyelamatkan orang yang dikenali. Amira dengan dibantu Itai, Jacinta, Pak Lias, dan Roslan menghadapi cabaran mendaki Gunung Gua Gajah untuk menyelamatkan Malique yang diculik oleh lembaga yang berbulu beruang.

vi. Persoalan tentang penyesalan seorang ibu kerana mengabaikan perasaan anaknya. Profesor Zaidah menyesali akan sikapnya yang kurang memberi perhatian terhadap Amira setelah Amira hampir lemas.

vii. Persoalan tentang sikap masyarakat yang tidak menerima perbezaan warna kulit. Orang asli tidak menerima Ipah dalam masyarakatnya kerana Ipah berkulit putih dan bermata biru sehingga menyebabkan dirinya dipulaukan.

No comments: